Εκτεταμένη μόλυνση στο δίκτυο ύδρευσης των καμένων περιοχών εντόπισε η νομαρχία Ηλείας μετά τον έλεγχο και τις επιστημονικές αναλύσεις των δειγμάτων νερού.
Σε πάνω από πενήντα πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα το νερό κρίθηκε ακατάλληλο με επίσημη ανακοίνωση χθες, καθώς διαπιστώθηκε ότι μικρόβια, επικίνδυνα για την υγεία, έχουν εισχωρήσει στο νερό, λόγω των σοβαρών βλαβών που υπέστησαν τα δίκτυα ύδρευσης από τις πυρκαγιές. Αυτό αποκάλυψε χθες στα ΜΜΕ ο αρμόδιος αντινομάρχης σε θέματα Υγείας Αντώνης Καράμπελας, ο οποίος κάλεσε τους δήμους που έχουν το πρόβλημα να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους ώστε να μη χρησιμοποιούν το ακατάλληλο νερό.
Τα χωριά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι τα εξής: Πέρσαινα, Νεράιδα, Αγία Αννα, Πεύκη, Ωλενα, Λατζόι, Μουζάκι, Αυγή, Κάμπος, Βελανίδι, Εφύρα, Οινόη, Λαγανά, Ροδιά, Αγραπιδοχώρι Λάττα, Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Σμίλα, Λιναριά, Κλαδέο, Μάγειρα, Αρχαία Ολυμπία, Πλάτανος, Πελόπιο, Πουρνάρι, Μιράκα, Καυκανιά, Χελιδόνι, Κρυονέρι, Ανω Στρέφι, Περιστέρι (οικ. Αστερέικα), Κολίρι, Σαλμώνη, Αγιοι Απόστολοι, Βροχίτσα, Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Φωναΐτικα, Κορυφή, Κατσαρού, Πράσινο, Βούναργο, Μάκιστος, Αρτέμιδα, Αρήνη, Ζαχάρω, Ανω Ταξιάρχες, Λέπρεο, Ξηροχώρι, Λινίσταινα, Ανδρίτσαινα, Κουφόπουλο, Φανάρι, Καλλιθέα, Αμυγδαλιές, Αλιφείρα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας πραγματοποίησαν πρόσφατα 257 δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δημοτικά διαμερίσματα των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία στάλθηκαν για μικροβιολογική εξέταση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν ότι σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε σοβαρές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να έχουν εισχωρήσει μικρόβια στο νερό, δημιουργώντας έτσι σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Οπως διευκρίνισε ο αντινομάρχης Ηλείας, για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έχουν ήδη ενημερωθεί οι δήμοι, με τους οποίους υπάρχει στενή συνεργασία και δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες, οι οποίες συνίστανται στα εξής:
1) Στην άμεση ενημέρωση των δημοτών τους ότι το πόσιμο νερό δεν πληροί τους υγειονομικούς όρους.
2) Να υπάρχει συνεχής έλεγχος των πηγών, των υδρομαστεύσεων, των γεωτρήσεων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών από τυχόν ρυπάνσεις.
3) Τον καθαρισμό των υδατοδεξαμενών και την απολύμανση αυτών.
4) Τον έλεγχο των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης για τυχόν βλάβες οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.
5) Τη συστηματική χλωρίωση του νερού, και όπου χρειάζεται να εφαρμόζεται το μέτρο της υπερχλωρίωσης και βέβαια μετά την