ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ

28.1.08

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


Για την ενότητα των λαών της Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας«Ειρήνη στην Κύπρο», ονομάστηκε το πρώτο δενδρύλλιο ελιάς που φύτεψαν χθες απο κοινού, στη γη της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γ.Γ. της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΕΒΙΣ Μεχμέτ Σεΐς. Με την ευχή του Μεχμέτ Σεΐς όπως τα κλαδιά του δένδρου μεγαλώνοντας ν’ αγκαλιάσουν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Νωρίτερα ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφήρας χαρακτήρισε «ύψιστη τιμή» την προσπάθεια της κυπριακής αποστολής μ’ επικεφαλής τον «εκλεκτό φίλο και σύντροφο» Δημ. Χριστόφια, όπως είπε, για ανακούφιση των πυρόπληκτων του Νομού Ηλείας και του ευχήθηκε επιτυχία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας συνάμα την πεποίθησή του ότι αυτή η επιτυχία θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού με τα όσα πρεσβεύει για το καλό της Κύπρου και της δικιάς του χώρας.

Φύτεψαν το δέντρο της ειρήνης «Ειρήνη στην Κύπρο», ονομάστηκε το πρώτο δενδρύλλιο ελιάς που φύτεψαν χθες απο κοινού, στη γη της Ελλάδας, στην καρδιά της αρχαίας Ελλάδας, κοντά στην Ολυμπία που γέννησε τον ολυμπισμό, την ιερή εκεχειρία και το ευ αγωνίζεσθαι, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γ.Γ. της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΕΒΙΣ Μεχμέτ Σεΐς. Με την ευχή του Μεχμέτ Σεΐς όπως τα κλαδιά του δένδρου μεγαλώνοντας ν’ αγκαλιάσουν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Με την ευχή όλων των παρισταμένων, από την αντιπρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Ελσα Παπαδημητρίου, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών των ιδίων των κατοίκων που δέχθηκαν τη συμβολική χειρονομία της δωρεάς 1000 δενδρυλλίων ελιάς και του ποσού των 61000 ευρώ για την ανασυγκρότηση του μικρού χωριού τους, της Αγίας Αννας και την ανακούφιση των ιδίων από τις μεγάλες καταστροφές και το βαρύ πλήγμα σε απώλειες ζωών, περιουσιών και οικολογικές, όπως η χειρονομία της κυπριακής αποστολής με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρει τους ποθούμενους καρπούς, δώσει φτερά στην ελπίδα που παρέμεινε ζωντανή στις καρδιές και στην ψυχή τους. Η ειρήνη, η φιλία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, επιλύει προβλήματα και ανοίγει το δρόμο στην πρόοδο ήταν εξάλλου το μήνυμα που έστειλε παντού ο Πρόεδρος της Βουλης και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας. Φυτεύοντας την «ελιά της ειρήνης» ο Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε ακόμα όπως τέτοια δενδρύλλια φυτευτούν από Ε/κ και Τ/κ σε όλη την Κύπρο, όπως είπε, κάτι που θα σημαίνει ότι ο κυπριακός λαός θα φτάσει στο κοινό του όραμα, θα είναι αφέντης στον τόπο του. Ενα όραμα όπως επανέλαβε ο Δ. Χριστόφιας το οποίο μοιράστηκαν και οι πρωτοπόροι αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ, αλλά και για το οποίον ο Κυριάκος Μάτσης είχε γράψει στο ημερολόγιό του ότι Ε/κ και Τ/κ ανήκουν στην ίδια μάνα γη. Ο Δ. Χριστόφιας ευχήθηκε ακόμα η επανενωμένη Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής αλλά και των ηπείρων.

Οράματα που αγκάλιασε αμέσως η αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Ελσα Παπαδημητρίου για άνθηση των πάντων στην ελληνική γη αλλά και στην κυπριακή γη, για μια Κύπρο γεμάτη ελιά και ειρήνη για Τ/κ και Ε/κ. «Πιστεύω ότι μπορούμε με τη σκέψη μας στην ελευθερία και την ανεξαρτησία και στο διαπολιτισμικό μέλλον που θα μοιραστούμε, από κοινού με τους αγώνες των λαών μας να το καταφέρουμε», είπε.

Της δενδροφύτευσης στην οποία συμμετείχαν και Κύπριοι φοιτητές, εκπρόσωποι των κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου και ΛΑΟΣ όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Αννας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και συλλόγων, προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού στην οποία και απηύθυναν χαιρετισμούς οι Δημήτρης Αναστόπουλος, τοπάρχης Αγίας Αννας, Γιάννης Παναγόπουλος, δήμαρχος Ωλένης στον οποίο υπάγεται η Αγία Αννα, Γιώργος Μαρκόπουλος, από το Σύλλογο Πυρόπληκτων Αγίας Αννας, Καφήρας Χαράλαμπος νομάρχης και Ελσα Παπαδημητρίου εκ μέρους του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα. Ολοι μηδενός εξαιρουμένου, κατασυγκινημένοι ευχαρίστησαν στο πρόσωπο του επικεφαλής της κυπριακής αποστολής Δ. Χριστόφια, τον κυπριακό λαό για την συμπαράστασή του, για το γεγονός ότι «δεν ξεχνά» τη βοήθεια και συμπαράσταση της οποίας έτυχε ο κυπριακος λαός στους αγώνες του από τον ελληνικό λαό.

«Οταν άκουσα για πρώτη φορά ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ετοιμαζόταν για αυτή την χειρονομία, δεν ξαφνιάστηκα», σημείωσε χαρακτηριστικα η κα Ελσα Παπαδημητρίου. «Γνωρίζω το πολιτικό στίγμα του Δ. Χριστόφια. Τον γνωρίζω για αρκετά χρόνια όπως και τη σημαντική του προσφορά στην Κύπρο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ και αλλού», είπε εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου για όσα ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας πρόσφερε στον τόπο. Περιττό να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο στη συγκέντρωση ευχήθηκαν στον Δ. Χριστόφια επιτυχία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Πάντως ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύτηκε να είναι ξανά εδώ στο τέλος της προεδρίας, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, για να ... μαζέψει τον καρπό ελιάς. Την ίδια ώρα ο νομάρχης Ηλείας κ. Καφήρας, που πρόσφερε θερμή φιλοξενία στην κυπριακή αποστολή, δεσμεύτηκε να φέρει τα ελαιόπανα για τη συγκομιδή των ελιών. Πέραν του ποσού των 61000 ευρώ που ο Δ. Χριστόφιας παρέδωσε σε επιταγή στον τοπάρχη Αγίας Αννας, δεσμεύτηκε ότι θα συμπληρωθεί το πιο πάνω ποσό αν δεν αρκέσει για την ολοκλήρωση του δικτύου υδροδότησης για το οποίο θα διατεθεί.

Δυο κλαδιά ελιάς κοσμούν και την κυπριακή σημαία Ο Πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας μιλώντας στην πλατεία Αγίας Αννας αναφέρθηκε στο συμβολισμό της εκδήλωσης υπενθυμίζοντας ότι η ελιά είναι το δέντρο της ειρήνης και γι’ αυτό οι Αρχαίοι Ελληνες με τα κλαδιά της έφτιαχναν τον κότινο της άδολης νίκης και στόλιζαν το κεφάλι του Ολυμπιονίκη αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονταν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγία Αννα. «Δυο κλαδιά της ελιάς κοσμούν την κυπριακή σημαία. Με τα κλαδιά τοποθετημένα κάτω από την Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος συμπατριώτης μας που την σχεδίασε, ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί θα δώσουν τον αγώνα τον καλό για να μετατραπεί η Κύπρος χώρας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Δυστυχώς, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου δεν δικαίωσε αυτές τις προσδοκίες. Οι τραγωδίες που έζησε και ζει ακόμα ο λαός μας είναι πολλές. Εμείς όμως συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό για λύση και επανένωση», σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας και πρόσθεσε με νόημα πως τον αγώνα συνεχίζει κι ο ελληνικός λαός, για να θεραπεύσει τις πληγές που άφησαν στην πατρίδα του οι πυρκαγιές. «Και θα καταφέρει να τις επουλώσει χάρις στη φιλοτιμία και τη φιλεργατικότητά του, βεβαίωσε ο Δ. Χριστόφιας, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «σ’ αυτή του την τιτάνια προσπάθεια εμείς οι Κύπριοι, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα του και να του συμπαραστεκόμαστε στις δυσκολίες του, όπως αυτός μας συμπαραστέκεται στις δικές μας δυσκολίες και στους δικούς μας αγώνες». Ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στην πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και ΝΤΕΒΙΣ που μαζί με το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα να συλλέξουν τη βοήθεια που διακομίστηκε τώρα στους πυροπαθείς του Νομού Ηλείας και να αναφερθεί και στους κοινούς αγώνες που είχε το συνδικαλιστικό κίνημα για να πετύχει τις μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων που ακόμα και σήμερα, χαρακτηρίζονται ιστορικές και εξαιρετικά σημαντικές.

«Είναι αυτοί οι πρωτοπόροι αγωνιστές που καλλιέργησαν και μεταλαμπάδευσαν, το πνεύμα της ενότητας, της φιλίας, της ειρηνικής συμβίωσης και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας. Αυτές οι αξίες τους καθοδήγησαν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους πάνω από το διαχωριστικό συρματόπλεγμα για να βοηθήσουν τους πυροπαθείς και έμπρακτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Είναι αυτές οι ίδιες αξίες που κυριαρχούν στις συνειδήσεις των συνδικαλιστών και καθοδηγούν τη δράση τους για λύση στο Κυπριακό. Είναι αυτές οι αξίες που λειτουργούν σαν καθοδηγητικός φάρος στον αγώνα τους για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση της κοινής μας πατρίδας, για αποστρατιωτικοποίηση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας», κατέληξε.

Μεχμέτ Σεΐς: Μάτωσε η καρδιά μας «Μαζί με τη δική σας, φίλοι μας, μάτωσε και η δική μας καρδιά από την καταστροφή που βιώσατε στο πρόσφατο παρελθόν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εδώ. Θα θέλαμε να δεχτείτε αυτά τα δενδρύλλια ελιάς ως σύμβολο φιλίας και ως ελάχιστη συμβολή για την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές». Μ’ αυτά τα λόγια, γεμάτα αλτρουϊσμό και αλληλεγγύη, ο Μεχμέτ Σεΐς, Γ.Γ. της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης, μαζί με άλλους Τ/κ μετέφερε στους πυρόπληκτους του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Αννας τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας και συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων προς τον ελληνικό λαό. Σημειώνοντας πως οι καταστροφές που προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, είχαν στενοχωρήσει, τότε, βαθύτατα και τους Τ/κ στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως από τότε είχε αναγγελθεί σε συνέντευξη τύπου, ότι «ως προοδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων και πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι συμμεριζόμαστε τον πόνο του αδελφού ελληνικού λαού και ξεκινήσαμε μια εκστρατεία με την ονομασία «Χίλια Δενδρύλλια Ελιάς» τα οποία θα φυτευτούν στην Ελλάδα». Αυτή η εκστρατεία, σημείωσε ο Μ. Σεΐς, είχε συμβολικό χαρακτήρα και εξέφραζε σημαντικές ανθρώπινες αξίες. Το κλαδί της ελιάς είναι το σύμβολο της ειρήνης και οι νέοι και οι εργαζόμενοί μας, στον αγώνα για ειρήνη στην Κύπρο, γέμισαν τις πλατείες με τα κεφάλια τους στολισμένα με στεφάνια ελιάς. Τώρα ήρθαμε εδώ να συμπαρασταθούμε στον πόνο σας και να σας μεταφέρουμε τις επιθυμίες των Κύπριων εργαζομένων για ειρήνη και φιλία στην Κύπρο, στην περιοχή μας και στον κόσμο. Ο Γ.Γ. της ΝΤΕΒΙΣ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός, αχόρταγος για κέρδος εντείνει τις δραστηριότητές του αδιαφορώντας για τη φύση τόνισε ότι καθήκον όλων των εργαζομένων, των προοδευτικών ανθρώπων και των διανοουμένων είναι ο αγώνας ενάντια σε αυτή την αντίληψη που μετατρέπει τον κόσμο μας σε θερμοκήπιο για χάρη του κέρδους. Ενας πυλώνας αυτού του αγώνα που συνεχίζεται, πρόσθεσε, σε διάφορα επίπεδα είναι να αποκαταστήσουμε τους πνεύμονες πρασίνου που εξαφανίζονται. Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια κάθε δενδρύλλιο που θα φυτεύεται θα δώσει νέα πνοή στη ζωή της περιοχής μας και στον κόσμο. Τέλος ο Μ. Σεΐς εξέφρασε τη χαρά του γιατί σ’ αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν μαζί με τους Τ/κ και η αδελφή συνδικαλιστική οργάνωση ΠΕΟ, μαζί με την οποία πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκστρατείες συλλογής βοήθειας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται μαζί τους σε κάθε ανθρωπιστική προσπάθεια.
ΝΙΚΗ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”
Της αθανασοπυλου χ. ολγας
Ηταν Σεπτεμβρης του 1976 οταν μια παρεα συγχωριανων μας που ζουσαν στην Αθηνα, σκεφτηκε πως επρεπε να βρεθει ενας τροπος ωστε η παρεα να συμπεριλαβει οσους Αγιανανναιους αφησαν τον τοπο τους για να βρουν την τυχη τους στην πρωτευουσα. Ετσι θα μπορουσαν να συναντωνται συχνοτερα, να μοιραζονται την αγαπη τους για το χωριο και τις αναμνησεις τους, να διασκεδασουν μαζι, οπως τοτε που ζουσαν στην Αγ. Αννα. Ιδρυσαν, λοιπον, τον Συλλογο των εκ της Αγ. Αννης καταγομενων “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” , και οταν πηραν στα χερια τους το καταστατικο, το ημερολογιο εγραφε 4 Μαιου 1977.

Κυριος σκοπος του ηταν και παραμενει τοσο η εξυψωση του πνευματικου και κοινωνικου επιπεδου των μελων του οσο και η διατηρηση του συνδεσμου και της αλληλεγγυης μεταξυ τους. Αυτο επιτυγχανεται με τη διοργανωση εκδηλωσεων οπως:

- Κοπη της πρωτοχρονιατικης πιτας
- Ετησιες χοροεσπεριδες
- Απροκριατικα παρτυ μασκε
- Εκδρομες στο χωριο αλλα και σε αλλα μερη της Ελλαδας (Δελφους, Αραχωβα,
Καλαβρυτα, Ευβοια, Υδρα, Επιδαυρο για την παρασταση “Προμηθεας
Δεσμωτης”, κτλ).

- Πολιτιστικες εκδηλωσεις στην Αγ. Αννα (Πασχα – Δεκαπενταυγουστο) που
περιλαμβανουν διαγωνισμους, αθλοπαιδιες, γλεντια τρικουβερτα ειτε με
ορχηστρα ζωντανη ειτε με τον Γιωργο το Μπομπα στην κονσολα).

- Οικονομικη ενισχυση οικογενειων που επληγησαν απο ασθενεια η απωλεια αγαπημενου προσωπου
- Τραπεζα αιματος και αιμοδοσια των μελων μας


Ενας αλλος στοχος του Συλλογου μας ειναι η εκτελεση κοινωφελων εργων στην κοινοτητα της Αγ. Αννης, και εδω θα αναφερθουμε:

- στην κατασκευη πλατειας στο χωρο που δωρισε η οικογενεια Νικολετοπουλου
- στη δημιουργια ιατρειο με την προσφορα καρδιογραφου
- στην παιδικη χαρα στον προαυλιο χωρο του νεου σχολειου,
γηπεδο μπασκετ και βιβλιοθηκη με βοηθητικο υλικο για τους μαθητες.
-στη δενδροφυτευση του Προφ. Ηλια και του Αγ.Νικόλα
-στην οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας μας –αντί στεφάνου- όταν έφευγε κάποιος συγχωριανός μας.

Και προχωράμε στην τέταρτη δεκαετία,με την ελπίδα πως κάθε γενιά Αγιανανναίων θα αφιερώνει λίγο από το χρόνο και την αγάπη της για το χωριό ώστε να κρατά το Σύλλογο ζωντανό και δημιουργικό και να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη!

Δύο πράγματα οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας: ΡΙΖΕΣ (για να γνωρίζουν από πού ξεκινούν με σταθερό βήμα) και ΦΤΕΡΑ(για να μπορέσουν να πετάξουν με σιγουριά στο μέλλον). Ας θυμηθούμε,λοιπόν,τις ρίζες του Σ υλλόγου –ιδρυτικά μέλη και Διοικητικά Συμβούλια- σαν ένα ευχαριστώ για το δύσκολο έργο που ανέλαβαν και πέτυχαν αυτές τις 3 δεκαετίες. Δυστυχώς,εξαιτίας της απώλειας του Α’ Βιβλίου Πρακτικών, δημοσιεύουμε τα Δ.Σ. από το 1981 ως σήμερα. Ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να δημοσιεύσουμε τα πρώτα Δ.Σ. στο επόμενο τεύχος.


ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1) Αναστόπουλος Κ. Χαράλαμπος
2) Αναστόπουλου Χ. Βασιλική
3) Αναστόπουλος Π. Γεώργιος
4) Αναστόπουλος Α. Νικόλαος
5) Αναστασόπουλος Γ. Νικόλαος
6) Αναστασοπούλου Ν. Παρασκευή
7) Αλεξανδρόπουλος Δ. Ιωάννης
8) Αλεξανδροπούλου Ι. Αναστασία
9) Βγενόπουλος Ν. Δημήτριος
10) Βγενόπουλος Ν. Γεώργιος
11) Βγενοπούλου Ν. Παρασκευή
12) Βγενόπουλος Π. Γεώργιος
13) Γεωργακόπουλος Κ. Διονύσιος
14) Γεωργακοπούλου Κ. Βασιλική
15) Μαρκόπουλος Π. Δημήτριος
16) Μαρκόπουλος Π. Θεόδωρος
17) Μαρκοπούλου Θ. Ελένη
18) Παπουτσής Κ. Νικόλαος
19) Παπουτσή Ν. Χαρίκλεια
20) Τσουρούλας Ι. Μιλτιάδης
21) Τσουρούλα Μ. Μαρία
22) Φωτόπουλος Ν. Χρήστος


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
(1981-2007)

ΠΡΟΕΔΡΟΙ

- Τσουρουλας Κ. Δημητριος (13.12.81 -31.05.83)
- Βγενοπουλος Ν. Γεωργιος (31.05.83 – 18.11.90)
- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (18.11.90 – 01.11.92)
- Παπαδοπουλου Ν. Τασια (01.11.92 – 14.11.93)
- Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης (14.11.93 – 19.11.95)
- Τερζης Κ. Σπυρος (19.11.95 – 18.05.96)
- Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης (18.05 96 – 14.01.01 / 16.11 03 – 19.11.06)
- Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος (14.01.01. – 16-11.03)
- Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας (19.11.06 - ..........)ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

- Τσουρουλας Ι . Κων/νος (13.12.81 – 31.05.83)
- Τσουρουλας Κ. Δημητριος (31.05.83 – 09.06.85)
- Τσουρουλας Διονυσιος (09.06.85 – 20.04.86)
- Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης (20.04.86 – 23.10.88)
- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (23.10.88 – 18.11.90)
- Μαρκοπουλος Π. Δημητριος (18.11.90 – 01.11.92)
- Τσουρουλα Β. Αναστασια (01.11.92 – 14.11.93)
- Τερζης Κ. Σπυρος (14.11.93 – 19.11.95)
- Φωτοπουλος Α. Χρηστος (19.11.95 – 26.04.98)
- Μαρκοπουλος Γ. Παναγιωτης (26.04.98 – 14.01.01)
- Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος (14.01.01 – 16.11.03)
- Αθανασοπουλος Θ. Νικολαος (16.11.03 – 19.11.06)
- Αναστοπουλος Γ. Ανδρεας (19.11.06 - .........)ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

- Νικολετοπουλος Δ. Κων/νος (13.12.81 – 31.05.83)
- Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης (31.05.83 – 09.06.85)
- Φωτοπουλος Ν. Χρηστος (09.06.85 – 23.10.88)
- Τσουρουλας Δ. Χρηστος (23.10.88. -01.11.92)
- Αλεξανδροπουλος Ι. Διονυσιος (01.11.92 – 14.11.93)
- Αλεξανδροπουλος Π. Διονυσιος (14.11.93 – 19.11.95)
- Κατσαρουπας Γ. Χαραλαμπος (19.11.95 – 29.10.97)
- Παπαδοπουλου Ν. Τασια (29.10.97 – 26.04.98)
- Μητροπουλος Ν. Παναγιωτης (26.04.98 – 14.01.01)
- Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας (14.01.01 – 16.11.03)
- Αθανασοπουλου Χ. Ολγα (16.11.03 -........)


ΤΑΜΙΕΣ

- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (13.12.81 – 09.06.85)
- Διαμαντοπουλος Ν. Ιωαννης (09.06.85 – 18.11.90)
- Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος (18.11.90 – 01.11.92)
- Τσουρουλας Δ. Ανδρεας (01.11.92 – 14.11.93)
- Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος (14.11.93 – 19.11.95)
- Αναστασοπουλος Ν. Γεωργιος (19.11.95 – 26.04.98)
- Παπαδοπουλος Χ. Νικολαος (26.04.98 – 14.01.01)
- Αναστοπουλος Γ. Ανδρεας (14.01.01 – 16.11.03)
- Μητροπουλος Ν. Βασιλειος (16.11.03 – 19.11.06)
- Διαμαντοπουλος Π. Χρηστος (19.11.06 - ........)

ΜΕΛΗ Δ.Σ.

Διαμαντοπουλος Π. Αγγελος, Διαμαντοπουλος Λ. Διαμαντης, Μπομπας Π . Δημητριος, Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης, Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος, Φωτοπουλος Ν. Χρηστος, Μητροπουλος Π. Νικολαος, Παπαδοπουλου Ν. Τασια, Αναστασοπουλος Γ. Παναγιωτης, Κατσαρουπας Β. Φωτης, Τσουρουλας Δ. Χρηστος, Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης, Τσουρουλας Ι. Αναστασιος, Μαρκοπουλος Β. Κων/νος, Βγενοπουλος Π. Στελιος, Διαμαντοπουλος Β. Γεωργιος, Αλεξανδροπουλου Π. Παναγιωτα, Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος, Τσουρουλας Κ. Αγησιλαος, Προσκεφαλα Χ. Παρασκευη, Μπαρμπουλετος Σ. Σταυρος, Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας, Τσουρουλας Μ. Παναγιωτης, Μπομπας Π. Γεωργιος, Φωτοπουλος Α. Χρηστος, Μαρκοπουλος Γ. Παναγιωτης, Αλεξανδροπουλος Ι. Διονυσιος, Μητροπουλος Ν. Παναγιωτης, Μαρκοπουλου-Συριοπουλου Κων/να, Παπαδοπουλος Π. Αναστασιος, Αλεξανδροπουλος Π. Διονυσιος, Κεβορκιαν Τ. Αρσα, Παπαδοπουλος Δ. Αυγερινος


ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δελφοί – Αράχοβα
Μια εκδρομή του εκπολιτιστικού μας συλλόγου στις 13/05/2007.

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας, οργάνωσε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή των Δελφών και της Αράχοβας. Η προσέλευση των ατόμων ήταν ικανοποιητική. Περίπου 40 άτομα ταξιδέψαμε την Κυριακή 13/05 το πρωί, με πρώτη στάση την Λιβαδειά. Μετά από μισή ώρα στάσης σε τοπική καφετέρια, συνεχίσαμε την διαδρομή για τον πρώτο προορισμό μας, τους Δελφούς.
Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού, περικυκλωμένο από έλατα, βρίσκονταν το ιερό του θεού Απόλλωνα, οι Δελφοί. Για πολλούς αιώνες η φωνή των Δελφών, του πιο σπουδαίου ιερού, ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη στους Έλληνες. Απλοί άνθρωποι καθώς και απεσταλμένοι πόλεων το επισκέπτονταν, για να λάβουν απάντηση και οδηγίες για το μέλλον και πεπρωμένο τους. Οι χρησμοί υπακούγονταν και η πειστική δύναμή τους ήταν τέτοια, που πόλεμοι κερδήθηκαν ή χάθηκαν, από λίγες λέξεις της Πυθίας.
Για περίπου μιάμιση ώρα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ο οποίος περιλάμβανε τον ναό του Απόλλωνα, το θέατρο, το μαντείο και το αρχαιολογικό μουσείο. Παρότι η στάση που κάναμε στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό τόπο είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αρκετοί από τους συνταξιδιώτες μας δεν το αντιλήφθηκαν, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν με το χρόνο που σπαταλήσαμε για να δούμε «τις πέτρες»…
Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε άτομο για να επισκεφθεί τους συγκεκριμένους χώρους, ήταν 9 €, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για «δικά μας μνημεία», μνημεία της χώρας μας και πληρώνουμε για να τα δούμε! Επίσης, όταν μέλος του συλλόγου ρώτησε για το αν υπάρχουν ειδικές τιμές για γκρουπ πολλών ατόμων, πήρε αρνητική απάντηση.
Μετά τους Δελφούς, σειρά είχε η Αράχοβα. Η Αράχοβα είναι η πύλη για αυτόν που θέλει να γνωρίσει κάτι περισσότερο από την απόλαυση των καταβάσεων με σκι, κάτι βουνίσιο, παρνασσιώτικο κάτι από τα ξεχασμένα. Γραφική και όμορφη το χειμώνα με κόσμο και φασαρία από ανθρώπους που θέλουν να χαρούν και να παίξουν με το χιόνι και να απολαύσουν την χειμωνιάτικη ομορφιά της φύσης. Καταπράσινη και ήσυχη την άνοιξη, περιμένει με ανυπομονησία τους επισκέπτες που θέλουν να τη γνωρίσουν, να γευτούν τα τοπικά εδέσματα, να θαυμάσουν τα σκαλιστά αντικείμενα που υπάρχουν στα μαγαζάκια. Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της περιοχής και επιλέξαμε μια από τις γραφικές ταβέρνες του χωριού για να απολαύσουμε τις ντόπιες νοστιμιές.
Στις 17:30 το πούλμαν πήρε το δρόμο της επιστροφής.
Συγχαίρω την πρωτοβουλία αυτή της εκδρομής, γιατί εκτός από τις περιοχές που επισκεπτόμαστε, άλλοι για πρώτη φορά και άλλοι για πολλοστή, μας δίνεται η ευκαιρία να ανταμώσουμε με τους συγχωριανούς μας, να μιλήσουμε, να περάσουμε καλά. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε περισσότεροι και να περάσουμε ακόμα καλύτερα.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Κωνσταντοπούλου Αγγελική