Σελίδες

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ

28.1.08

Ζητούν την μεταφορά της οι κάτοικοι

Κλειστό για δώδεκα περίπου ημέρες κράτησαν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Μουζακίου του δήμου Ωλένης, τον δρόμο που οδηγεί στον ΧΑΔΑ που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Οι κάτοικοι στο Μουζάκι αντιδρούν έντονα στην συνεχιζόμενη ρίψη των σκουπιδιών στο σημείο, ενώ όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η συγκεκριμένη χωματερή έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Έτσι λοιπόν πριν λίγες ημέρες ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων, συγκεντρώθηκαν στον χώρο που λειτουργεί ο ΧΑΔΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή που συνεχίζει να υφίσταται η περιοχή τους.Στον δήμο Ωλένης, οι προηγούμενοι δύο ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοχέρας και Πεύκης, αποκαταστάθηκαν, σύμφωνα με την άδεια που χορήγησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το έτος 2005, ενώ με επόμενη απόφασή του την ίδια χρονολογία ο Γ.Γ. της Περιφέρειας, ύστερα από πρόταση της τότε δημοτικής αρχής, όρισε σαν μοναδικό χώρο διάθεσης των στερεών αποβλήτων με την μορφή ΧΑΔΑ την θέση «Καλάμι» του ΔΔ Μουζακίου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση, θα λειτουργεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ που προβλέπει ο σχεδιασμός διαχείρισης Σ.Α. και όχι αργότερα από την 31 Δεκεμβρίου 2008.

«Να φύγει ο ΧΑΔΑ από το σημείο...»
Ωστόσο, εξαγριωμένοι οι κάτοικοι στο Μουζάκι, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως αναφέρουν, πέραν του ότι η χωματερή δεν χωράει άλλα απορρίμματα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στο σημείο. «Ο τρόπος που λειτουργεί αυτός ο ΧΑΔΑ δεν πληροί τους απαιτούμενους όρους προστασίας του περιβάλλοντος και υγιεινής. Χαλάμε το δάσος, ένα καμένο πλέον δάσος, για να επιχωματώσουμε τα σκουπίδια. Δυστυχώς όμως η επιχωμάτωση αυτή δεν γίνεται τον χρόνο που πρέπει και όπως πρέπει γιατί ο όγκος των σκουπιδιών είναι μεγάλος και ο χώρος δεν αντέχει. Είχαμε δώσει μια προθεσμία έξι μηνών στον δήμο να εναποθέτει τα απορρίμματα στο σημείο έως ότου βρεθεί ένας άλλος χώρος και οι έξι μήνες έγιναν έξι χρόνια περίπου. Εμείς κάνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε, γιατί δεν θέλουμε τον ΧΑΔΑ στην περιοχή μας. Γι' αυτό τον λόγο καλούμε τους αρμόδιους φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα να επιληφθούν και να πάρουν θέση, καθώς και την Περιφέρεια που έδωσε την έγκρισή της να συνεχιστεί η ρίψη των απορριμμάτων το 2005 με την μορφή ΧΑΔΑ, χωρίς να λάβει υπόψη της κάποιες παραμέτρους που απαιτούνται γι' αυτό τον σκοπό», τονίζει σε δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» ο κάτοικος Μουζακίου Γιώργος Γεωργακόπουλος.Από την μεριά του ο τοπικός σύμβουλος Μουζακίου Αλέκος Διονυσακόπουλος, επεσήμανε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι: «Εμείς ενημερώσαμε τον δήμαρχο Ωλένης και του ζητήσαμε να φύγουν τα σκουπίδια από το Μουζάκι καθώς κάτι τέτοιο αποτέλεσε και προεκλογική του δέσμευση, η οποία δεν τηρήθηκε. Η δημοτική αρχή αυτή την στιγμή συνεχίζει να ρίχνει σκουπίδια σε έναν χώρο που δεν χωράει άλλα. Μιλάμε για θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση από την χωματερή βρίσκονται καλλιέργειες με ελιές, ενώ ακριβώς κάτω από το σημείο περνά ποτάμι. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι και να πράξουν ανάλογα γιατί είναι αναγκαίο να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής εδώ. Δεν έχουμε κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον δήμαρχο Ωλένης Γιάννη Παναγόπουλο. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουν τα σκουπίδια από το σημείο».

«Αναγκαστική η παραμονή της χωματερής...»
Για το θέμα της χωματερής που βρίσκεται στην θέση «Καλάμι» στο ΔΔ Μουζακίου, η δημοτική αρχή Ωλένης, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Παναγόπουλου, ύστερα από τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής ζήτησε με επίσημο έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα από το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί άλλος χώρος για την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου. Επικουρικά γι' αυτό τον σκοπό το Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Νοεμβρίου 2007 έλαβε ομόφωνη απόφαση και ενέκρινε την ενοικίαση χώρου για την εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου στο ΔΔ Πεύκης. Ωστόσο, η λειτουργία της συγκεκριμένης χωματερής δεν κατέστη δυνατή καθώς, όπως τονίζει ο κ. Παναγόπουλος, παρά τις τακτικές οχλήσεις του δήμου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δοθεί εγγράφως αρνητική ή θετική απάντηση ενώ οι προφορικές αναφορές του υπουργείου είναι ότι δεν εγκρίνει την δημιουργία άλλων ΧΑΔΑ λόγω της σχετικής νομοθεσίας.

Τι αναφέρει ο δήμαρχος
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ωλένης Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» τόνισε: «Σχετικά με τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στο ΔΔ Μουζακίου για την δημιουργία ΧΑΔΑ σε περιοχή που ανήκει στην περιφέρεια του διαμερίσματος, δηλώνω ότι ο δήμος αναγκαστικά είναι υποχρεωμένος να ρίχνει και να θάβει τα σκουπίδια του στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς με την απόφαση 9966/20-12-2005 του Γ.Γ. της ΠΔΕ είναι ο χώρος που η τότε δημοτική αρχή υπέδειξε για την υποδοχή των σκουπιδιών του δήμου. Εμείς από την μεριά μας επίσημα ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να μας δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άλλο σημείο για την εναπόθεση - ταφή των σκουπιδιών του δήμου Ωλένης. Μάλιστα, επικουρικά γι' αυτό τον λόγο έχει ληφθεί και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Όμως παρά τις τακτικές οχλήσεις μας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μας έχει δοθεί εγγράφως αρνητική ή θετική απάντηση, αν και προφορικά απαντούν ότι το υπουργείο δεν εγκρίνει την δημιουργία άλλων ΧΑΔΑ από τους δήμους, λόγω της σχετικής νομοθεσίας και των αναμενόμενων προστίμων από την ΕΕ, για την μη εφαρμογή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων διάθεσης στερεών αποβλήτων στο νομό μας».Επίσης ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι: «Παράλληλα έχουμε συζητήσει τόσο με το τοπικό συμβούλιο όσο και με τους κατοίκους του ΔΔ Μουζακίου, σε συγκέντρωση η οποία έγινε στις 5 Ιανουαρίου 2008, συγκέντρωση την οποία είχαμε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί και μπορούσε ο καθένας να συμμετάσχει, για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να φύγουμε από το σημείο και γιατί δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε την απόφαση του ΔΣ για μεταφορά του ΧΑΔΑ σε άλλη περιοχή. Αυτό που μας παραξενεύει είναι ότι οι άνθρωποι, αιρετοί και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο και στην τωρινή, ενώ αυτοί υπέδειξαν και αυτοί δημιούργησαν την χωροθέτηση ΧΑΔΑ στην συγκεκριμένη περιοχή, σήμερα τους βρίσκουμε σαν προστάτες του περιβάλλοντος. Εμείς αντισταθμιστικά στο χωριό έχουμε αναλάβει την δέσμευση να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο έργο, αναγνωρίζοντας την κατανόηση που επιδεικνύουν οι κάτοικοι για την φιλοξενία των απορριμμάτων του δήμου στα γεωγραφικά όρια του χωριού τους».

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Τ.Σ. Μουζακίου
Ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος για την δημιουργία του ΧΑΔΑ στο Μουζάκι σημείωσε ότι: «Νομικά δεν μπορούμε να διώξουμε την χωματερή από το σημείο καθώς με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ορισθεί ο ΧΑΔΑ και με βάση την νομοθεσία δεν επιτρέπεται η μεταφορά του. Το μόνο που κάναμε εμείς ήταν να δεσμεύσουμε τον δήμαρχο να υλοποιήσει δύο μεγάλα έργα στο χωριό μας, ξέχωρα από αυτά που δικαιούμαστε ως τοπικό διαμέρισμα. Όσο καιρό παραμένει κλειστός ο δρόμος προς την χωματερή, τα σκουπίδια του δήμου Ωλένης παραμένουν στους κάδους απορριμμάτων ενώ εμείς έχουμε εξηγήσει για ποιους λόγους η χωματερή δεν μπορεί να φύγει από το σημείο».
Συντάκτης Πηγή Γιακουμέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”
Της αθανασοπυλου χ. ολγας
Ηταν Σεπτεμβρης του 1976 οταν μια παρεα συγχωριανων μας που ζουσαν στην Αθηνα, σκεφτηκε πως επρεπε να βρεθει ενας τροπος ωστε η παρεα να συμπεριλαβει οσους Αγιανανναιους αφησαν τον τοπο τους για να βρουν την τυχη τους στην πρωτευουσα. Ετσι θα μπορουσαν να συναντωνται συχνοτερα, να μοιραζονται την αγαπη τους για το χωριο και τις αναμνησεις τους, να διασκεδασουν μαζι, οπως τοτε που ζουσαν στην Αγ. Αννα. Ιδρυσαν, λοιπον, τον Συλλογο των εκ της Αγ. Αννης καταγομενων “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” , και οταν πηραν στα χερια τους το καταστατικο, το ημερολογιο εγραφε 4 Μαιου 1977.

Κυριος σκοπος του ηταν και παραμενει τοσο η εξυψωση του πνευματικου και κοινωνικου επιπεδου των μελων του οσο και η διατηρηση του συνδεσμου και της αλληλεγγυης μεταξυ τους. Αυτο επιτυγχανεται με τη διοργανωση εκδηλωσεων οπως:

- Κοπη της πρωτοχρονιατικης πιτας
- Ετησιες χοροεσπεριδες
- Απροκριατικα παρτυ μασκε
- Εκδρομες στο χωριο αλλα και σε αλλα μερη της Ελλαδας (Δελφους, Αραχωβα,
Καλαβρυτα, Ευβοια, Υδρα, Επιδαυρο για την παρασταση “Προμηθεας
Δεσμωτης”, κτλ).

- Πολιτιστικες εκδηλωσεις στην Αγ. Αννα (Πασχα – Δεκαπενταυγουστο) που
περιλαμβανουν διαγωνισμους, αθλοπαιδιες, γλεντια τρικουβερτα ειτε με
ορχηστρα ζωντανη ειτε με τον Γιωργο το Μπομπα στην κονσολα).

- Οικονομικη ενισχυση οικογενειων που επληγησαν απο ασθενεια η απωλεια αγαπημενου προσωπου
- Τραπεζα αιματος και αιμοδοσια των μελων μας


Ενας αλλος στοχος του Συλλογου μας ειναι η εκτελεση κοινωφελων εργων στην κοινοτητα της Αγ. Αννης, και εδω θα αναφερθουμε:

- στην κατασκευη πλατειας στο χωρο που δωρισε η οικογενεια Νικολετοπουλου
- στη δημιουργια ιατρειο με την προσφορα καρδιογραφου
- στην παιδικη χαρα στον προαυλιο χωρο του νεου σχολειου,
γηπεδο μπασκετ και βιβλιοθηκη με βοηθητικο υλικο για τους μαθητες.
-στη δενδροφυτευση του Προφ. Ηλια και του Αγ.Νικόλα
-στην οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας μας –αντί στεφάνου- όταν έφευγε κάποιος συγχωριανός μας.

Και προχωράμε στην τέταρτη δεκαετία,με την ελπίδα πως κάθε γενιά Αγιανανναίων θα αφιερώνει λίγο από το χρόνο και την αγάπη της για το χωριό ώστε να κρατά το Σύλλογο ζωντανό και δημιουργικό και να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη!

Δύο πράγματα οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας: ΡΙΖΕΣ (για να γνωρίζουν από πού ξεκινούν με σταθερό βήμα) και ΦΤΕΡΑ(για να μπορέσουν να πετάξουν με σιγουριά στο μέλλον). Ας θυμηθούμε,λοιπόν,τις ρίζες του Σ υλλόγου –ιδρυτικά μέλη και Διοικητικά Συμβούλια- σαν ένα ευχαριστώ για το δύσκολο έργο που ανέλαβαν και πέτυχαν αυτές τις 3 δεκαετίες. Δυστυχώς,εξαιτίας της απώλειας του Α’ Βιβλίου Πρακτικών, δημοσιεύουμε τα Δ.Σ. από το 1981 ως σήμερα. Ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να δημοσιεύσουμε τα πρώτα Δ.Σ. στο επόμενο τεύχος.


ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1) Αναστόπουλος Κ. Χαράλαμπος
2) Αναστόπουλου Χ. Βασιλική
3) Αναστόπουλος Π. Γεώργιος
4) Αναστόπουλος Α. Νικόλαος
5) Αναστασόπουλος Γ. Νικόλαος
6) Αναστασοπούλου Ν. Παρασκευή
7) Αλεξανδρόπουλος Δ. Ιωάννης
8) Αλεξανδροπούλου Ι. Αναστασία
9) Βγενόπουλος Ν. Δημήτριος
10) Βγενόπουλος Ν. Γεώργιος
11) Βγενοπούλου Ν. Παρασκευή
12) Βγενόπουλος Π. Γεώργιος
13) Γεωργακόπουλος Κ. Διονύσιος
14) Γεωργακοπούλου Κ. Βασιλική
15) Μαρκόπουλος Π. Δημήτριος
16) Μαρκόπουλος Π. Θεόδωρος
17) Μαρκοπούλου Θ. Ελένη
18) Παπουτσής Κ. Νικόλαος
19) Παπουτσή Ν. Χαρίκλεια
20) Τσουρούλας Ι. Μιλτιάδης
21) Τσουρούλα Μ. Μαρία
22) Φωτόπουλος Ν. Χρήστος


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
(1981-2007)

ΠΡΟΕΔΡΟΙ

- Τσουρουλας Κ. Δημητριος (13.12.81 -31.05.83)
- Βγενοπουλος Ν. Γεωργιος (31.05.83 – 18.11.90)
- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (18.11.90 – 01.11.92)
- Παπαδοπουλου Ν. Τασια (01.11.92 – 14.11.93)
- Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης (14.11.93 – 19.11.95)
- Τερζης Κ. Σπυρος (19.11.95 – 18.05.96)
- Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης (18.05 96 – 14.01.01 / 16.11 03 – 19.11.06)
- Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος (14.01.01. – 16-11.03)
- Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας (19.11.06 - ..........)



ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

- Τσουρουλας Ι . Κων/νος (13.12.81 – 31.05.83)
- Τσουρουλας Κ. Δημητριος (31.05.83 – 09.06.85)
- Τσουρουλας Διονυσιος (09.06.85 – 20.04.86)
- Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης (20.04.86 – 23.10.88)
- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (23.10.88 – 18.11.90)
- Μαρκοπουλος Π. Δημητριος (18.11.90 – 01.11.92)
- Τσουρουλα Β. Αναστασια (01.11.92 – 14.11.93)
- Τερζης Κ. Σπυρος (14.11.93 – 19.11.95)
- Φωτοπουλος Α. Χρηστος (19.11.95 – 26.04.98)
- Μαρκοπουλος Γ. Παναγιωτης (26.04.98 – 14.01.01)
- Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος (14.01.01 – 16.11.03)
- Αθανασοπουλος Θ. Νικολαος (16.11.03 – 19.11.06)
- Αναστοπουλος Γ. Ανδρεας (19.11.06 - .........)



ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

- Νικολετοπουλος Δ. Κων/νος (13.12.81 – 31.05.83)
- Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης (31.05.83 – 09.06.85)
- Φωτοπουλος Ν. Χρηστος (09.06.85 – 23.10.88)
- Τσουρουλας Δ. Χρηστος (23.10.88. -01.11.92)
- Αλεξανδροπουλος Ι. Διονυσιος (01.11.92 – 14.11.93)
- Αλεξανδροπουλος Π. Διονυσιος (14.11.93 – 19.11.95)
- Κατσαρουπας Γ. Χαραλαμπος (19.11.95 – 29.10.97)
- Παπαδοπουλου Ν. Τασια (29.10.97 – 26.04.98)
- Μητροπουλος Ν. Παναγιωτης (26.04.98 – 14.01.01)
- Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας (14.01.01 – 16.11.03)
- Αθανασοπουλου Χ. Ολγα (16.11.03 -........)


ΤΑΜΙΕΣ

- Αθανασοπουλος Ν. Χρηστος (13.12.81 – 09.06.85)
- Διαμαντοπουλος Ν. Ιωαννης (09.06.85 – 18.11.90)
- Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος (18.11.90 – 01.11.92)
- Τσουρουλας Δ. Ανδρεας (01.11.92 – 14.11.93)
- Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος (14.11.93 – 19.11.95)
- Αναστασοπουλος Ν. Γεωργιος (19.11.95 – 26.04.98)
- Παπαδοπουλος Χ. Νικολαος (26.04.98 – 14.01.01)
- Αναστοπουλος Γ. Ανδρεας (14.01.01 – 16.11.03)
- Μητροπουλος Ν. Βασιλειος (16.11.03 – 19.11.06)
- Διαμαντοπουλος Π. Χρηστος (19.11.06 - ........)





ΜΕΛΗ Δ.Σ.

Διαμαντοπουλος Π. Αγγελος, Διαμαντοπουλος Λ. Διαμαντης, Μπομπας Π . Δημητριος, Αλεξανδροπουλος Δ. Ιωαννης, Αναστασοπουλος Γ. Νικολαος, Φωτοπουλος Ν. Χρηστος, Μητροπουλος Π. Νικολαος, Παπαδοπουλου Ν. Τασια, Αναστασοπουλος Γ. Παναγιωτης, Κατσαρουπας Β. Φωτης, Τσουρουλας Δ. Χρηστος, Κατσαρουπας Β. Παναγιωτης, Τσουρουλας Ι. Αναστασιος, Μαρκοπουλος Β. Κων/νος, Βγενοπουλος Π. Στελιος, Διαμαντοπουλος Β. Γεωργιος, Αλεξανδροπουλου Π. Παναγιωτα, Διαμαντοπουλος Ν. Μαριος, Τσουρουλας Κ. Αγησιλαος, Προσκεφαλα Χ. Παρασκευη, Μπαρμπουλετος Σ. Σταυρος, Αθανασοπουλος Κ. Ανδρεας, Τσουρουλας Μ. Παναγιωτης, Μπομπας Π. Γεωργιος, Φωτοπουλος Α. Χρηστος, Μαρκοπουλος Γ. Παναγιωτης, Αλεξανδροπουλος Ι. Διονυσιος, Μητροπουλος Ν. Παναγιωτης, Μαρκοπουλου-Συριοπουλου Κων/να, Παπαδοπουλος Π. Αναστασιος, Αλεξανδροπουλος Π. Διονυσιος, Κεβορκιαν Τ. Αρσα, Παπαδοπουλος Δ. Αυγερινος






ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δελφοί – Αράχοβα
Μια εκδρομή του εκπολιτιστικού μας συλλόγου στις 13/05/2007.

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας, οργάνωσε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή των Δελφών και της Αράχοβας. Η προσέλευση των ατόμων ήταν ικανοποιητική. Περίπου 40 άτομα ταξιδέψαμε την Κυριακή 13/05 το πρωί, με πρώτη στάση την Λιβαδειά. Μετά από μισή ώρα στάσης σε τοπική καφετέρια, συνεχίσαμε την διαδρομή για τον πρώτο προορισμό μας, τους Δελφούς.
Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού, περικυκλωμένο από έλατα, βρίσκονταν το ιερό του θεού Απόλλωνα, οι Δελφοί. Για πολλούς αιώνες η φωνή των Δελφών, του πιο σπουδαίου ιερού, ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη στους Έλληνες. Απλοί άνθρωποι καθώς και απεσταλμένοι πόλεων το επισκέπτονταν, για να λάβουν απάντηση και οδηγίες για το μέλλον και πεπρωμένο τους. Οι χρησμοί υπακούγονταν και η πειστική δύναμή τους ήταν τέτοια, που πόλεμοι κερδήθηκαν ή χάθηκαν, από λίγες λέξεις της Πυθίας.
Για περίπου μιάμιση ώρα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ο οποίος περιλάμβανε τον ναό του Απόλλωνα, το θέατρο, το μαντείο και το αρχαιολογικό μουσείο. Παρότι η στάση που κάναμε στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό τόπο είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αρκετοί από τους συνταξιδιώτες μας δεν το αντιλήφθηκαν, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν με το χρόνο που σπαταλήσαμε για να δούμε «τις πέτρες»…
Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε άτομο για να επισκεφθεί τους συγκεκριμένους χώρους, ήταν 9 €, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για «δικά μας μνημεία», μνημεία της χώρας μας και πληρώνουμε για να τα δούμε! Επίσης, όταν μέλος του συλλόγου ρώτησε για το αν υπάρχουν ειδικές τιμές για γκρουπ πολλών ατόμων, πήρε αρνητική απάντηση.
Μετά τους Δελφούς, σειρά είχε η Αράχοβα. Η Αράχοβα είναι η πύλη για αυτόν που θέλει να γνωρίσει κάτι περισσότερο από την απόλαυση των καταβάσεων με σκι, κάτι βουνίσιο, παρνασσιώτικο κάτι από τα ξεχασμένα. Γραφική και όμορφη το χειμώνα με κόσμο και φασαρία από ανθρώπους που θέλουν να χαρούν και να παίξουν με το χιόνι και να απολαύσουν την χειμωνιάτικη ομορφιά της φύσης. Καταπράσινη και ήσυχη την άνοιξη, περιμένει με ανυπομονησία τους επισκέπτες που θέλουν να τη γνωρίσουν, να γευτούν τα τοπικά εδέσματα, να θαυμάσουν τα σκαλιστά αντικείμενα που υπάρχουν στα μαγαζάκια. Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της περιοχής και επιλέξαμε μια από τις γραφικές ταβέρνες του χωριού για να απολαύσουμε τις ντόπιες νοστιμιές.
Στις 17:30 το πούλμαν πήρε το δρόμο της επιστροφής.
Συγχαίρω την πρωτοβουλία αυτή της εκδρομής, γιατί εκτός από τις περιοχές που επισκεπτόμαστε, άλλοι για πρώτη φορά και άλλοι για πολλοστή, μας δίνεται η ευκαιρία να ανταμώσουμε με τους συγχωριανούς μας, να μιλήσουμε, να περάσουμε καλά. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε περισσότεροι και να περάσουμε ακόμα καλύτερα.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Κωνσταντοπούλου Αγγελική